|
SZMF, Jozef Fazika

Slovensko na Majstrovstvá sveta aj s Miroslavom Stochom

Kanianska liga v malom futbale

     Majstrovstvá sveta v malom futbale 2023 v Spojených arabských emirátoch, ktoré sa budú konať od 26. októbra do 4. novembra, už klopú na dvere. Tréner slovenskej reprezentácie Branislav Škorec zverejnil záverečnú nomináciu na šampionát a dozvedeli sme sa aj ďalšie novinky.

     Slovensko, ktoré bolo žrebované z prvého výkonnostného koša, sa na záverečnom turnaji predstaví v základnej skupine F, kde sa postupne stretne s Albánskom (piatok 27.10. o 16:30), Anglickom (nedeľa 29.10. o 19:15) a Francúzskom (utorok 31.10. o 16:45). Play-off fáza turnaja začína vo štvrtok 1. novembra zápasmi osemfinále. Záverečné zápasy sú na pláne v sobotu 4. novembra. Finále je naplánované na 17:00 nášho času.

     Skvelou správou je, že všetky zápasy slovenskej reprezentácie budú mať možnosť diváci sledovať na obrazovkách RTVS. Okrem toho odvysiela RTVS priame prenosy celkovo až z 36 zápasov z celého šampionátu.


Branislav Škorec

     Slovensko prešlo veľkou generačnou obmenou zostavy oproti minuloročnému domácemu EMF Euru. Kapitánom mužstva na turnaji bude skúsený Juraj Kuhajdík. V zostave nebude chýbať ani brankár Stanislav Pella, ktorý bol obrovskou oporou reprezentácie SR na domácich ME 2022 v Košiciach. Okrem Kuhajdíka a Pellu budú v zostave ešte 5 hráči z domáceho šampionátu (J. Repa, P. Gere, T. Mikluš, R. Beliš a A.Bombicz). Až pre 10 hráčov budú MS ich prvou účasťou na záverečnom turnaji ME alebo MS.

     Hviezdou slovenského výberu bude Miroslav Stoch. Okrem iného bývalý hráč FC Chelsea, Fenerbahce, SK Slavia Praha a PAOK Solún. Miňo bol tiež súčasťou slovenskej reprezentácie vo futbale počas MS 2010 v Juhoafrickej republike a ME 2016 vo Francúzsku. Reprezentačný tréner Branislav Škorec si od neho sľubuje, že prinesie do šatne obrovské množstvo skúseností z dôležitých zápasov. Stoch si po skončení kariéry vo futbale vyskúšal malý futbal vo viacerých súťažiach. Na Niké Winter Cupe, kde sa so svojim tímom prebojoval až do štvrťfinále, v Pražskej najvyššej súťaži pôsobí v tíme Flyers Jinonice FC alebo počas turnaja v USA s prize money pre víťaza až milión dolárov, kde sa prezentoval skvelým výkonom a hetrikom v drese DMV Diplomats.

Miroslav Stoch

     Slovensko sa bude na turnaji snažiť nadviazať na skvelé výkony z posledných 2 vrcholových šampionátov. Na posledných MS v Austrálii obsadilo Slovensko 7. miesto a na domácich ME 2022 v Košiciach 5. miesto. Smelé ambície potvrdila naša reprezentácia aj na EMF Nations Games v Galante, kde dokázala dva krát poraziť historicky najúspešnejší tím sveta Rumunsko (6-násobný majster Európy a bronzový tím z posledných MS) a taktiež počas prípravy pri výhre 8:3 nad Maďarskom (4. miesto z posledných MS).

     Peter Králik, prezident SZMF: "Postup zo základnej skupiny musí byť v Spojených arabských emirátoch určite našim základným cieľom. 7. miesto z posledných MS, 5. miesto z domácich ME v Košiciach a skvelé výsledky reprezentácie v príprave nás predurčujú, aby boli naše ambície čoraz väčšie. Ja pevne verím, že zachováme rastúci trend výsledkov aj v Ras al Khaimah. Som si istý, že tréner Braňo Škorec spolu so svojim realizačným tímom a hráčskym kádrom urobia pre úspech všetko. Účasť Miroslava Stocha je skvelou správou pre malý futbal na Slovensku. Osobnosť jeho formátu môže pomôcť popularite nášho športu nielen svojim menom ale taktiež obrovskými skúsenosťami, ktoré prinesie do šatne reprezentácie. Taktiež sa veľmi teším z toho, že budú môcť diváci vidieť v priamych prenosoch nielen zápasy slovenského tímu, ale celkovo až 36 zápasov z celého šampionátu. Slovensko bude opäť žiť malým futbalom."

Peter Králik

     Branislav Škorec, tréner reprezentácie SR v malom futbale: "Ako jediná skupina sme čisto európska. Verím, že si konfrontáciu s tímami z iných kontinentov vyskúšame vo vyraďovacej fáze. Sme favoritom skupiny a túto pozíciu musíme potvrdiť na ihrisku. Každý z nás si praje, aby sme zlepšili umiestnenie z posledných MS v Austrálii. Záverečná nominácia sa nerodila vôbec ľahko. Volil som hráčov, ktorí chápu systém, ktorým sa chceme prezentovať a majú taktiež skúsenosti z náročných zápasov. Týchto hráčov sme doplnili aj o pár nováčikov, od ktorých si sľubujem oživenie hry. Chceme sa prezentovať aktívnou hrou smerom dopredu, byť rovnako aktívny v defenzíve a nenechávať súperovi priestor. Teším sa tiež z účasti Miňa Stocha, jeho kopacia technika, prehľad v hre sú nadštandardné. Cítim z neho veľkú motiváciu ukázať to najlepšie aj v reprezentačnom drese SR v malom futbale."

     Miroslav Stoch, hráč reprezentácie SR v malom futbale"Reprezentovať Slovensko je pre mňa vždy maximálna pocta. Odohral som veľké množstvo zápasov vo futbale za reprezentáciu, tak verím, že teraz to napodobním aj v malom futbale. Ideálne odohrať čo najvyšší počet už teraz na MS, čo by znamenalo, že sa Slovensko prebojuje medzi tie najlepšie tímy. Motivácia získať úspech na MS je u mňa samozrejme obrovská. Myslím si, že sme v kabíne skvelý kolektív a keď na ihrisku odovzdáme maximum, môžeme hrať s ktorýmkoľvek súperom na svete. "

Miroslav Stoch - Branislav Škorec - Peter Králik

Záverečná nominácia:


Brankári:
#24 Erik Feriančik (Martin)
#33 - Stanislav Pella (Košice)

Hráči v poli:
#3 Boris Juhás (Trnava)
#6 Martin Antol (Trnava)
#7 Filip Kis (Košice)
#8 Michal Javnický (Bratislava)
#9 Miroslav Stoch (Praha)
#10 Tomáš Mikluš (Prešov)
#11 Marek Blažej (Bratislava)
#13 Samo Marušinec (Bratislava)
#14 Rudolf Beliš (Prešov)
#15 Jaroslav Repa (Trenčín)
#17 Juraj Kuhajdík (Prešov)
#21 Adam Bombicz (Trnava)
#25 Michal Böhmer (Bratislava)
#30 Pavol Gere (Košice)
#69 Martin Jurkemik (Bratislava)

Realizačný tím:
Branislav Škorec - tréner reprezentácie SR
Ondrej Kačmár st. - technický vedúci mužstva
Matúš Kocún - tímový manažér
Vladimír Papp - fyzioterapeut
Ondrej Kačmár ml. - media manažér

submenu

Tabuľka

Kanianka (KAN) 1. liga
# Tím Z Skóre Body
1. ŠKS ŠK Slovan BRE 12 217:78 31
2. DEP Deportivo KA 10 152:71 22
3. 7ED 7edma Patriot 9 140:61 21
4. ELA Elán Kanianka 9 81:105 15
5. DRE Dream Team MA 11 83:154 9
6. OFK OFK Tango Kan 12 90:178 6
7. BSC BSC Monaco 9 42:158 -3

štatistiky

Kanianka (KAN) 1. liga
1. ŠKS Patrik Mišeje 85 Gólov
2. DEP Michal Studeny 52 Gólov
3. ŠKS Ján Mihalička 41 Gólov
4. DEP Peter Petráš 35 Gólov
5. 7ED Samuel Stovička 29 Gólov
6. 7ED Giovanni Paesano 27 Gólov
7. DRE Roman Vážan 21 Gólov